IMIM Logo2

Qui som?

El grup de recerca en Farmacologia Integrada i Neurociència de Sistemes  (FINS) forma part del Programa de Neurociències  (de l’IMIM (Institut Hospital del Mar d´Investigacions Mèdiques)  dirigit pel Dr. Rafael de la Torre Fornell. La missió del Programa en Neurociències es donar suport a la recerca clínica, que ens ha de permetre tenir un millor coneixement de las malalties mentals i neurodegeneratives i fer  aportacions a la seva terapèutica.

 

El grup de recerca en FINS ha anat evolucionant al llarg de quasi 40 anys de trajectòria i experiència acumulades en l’àrea de les neurociències. Llavors, l’any 1979 es va crear la primera unitat intrahospitalària de desintoxicació de les addiccions a Espanya. Les àrees d’interès inicials (i encara actuals) van ser els estudis clínics en Fase I i II de nous fàrmacs, la farmacologia clínica de substàncies psicotròpiques, incloses les drogues d’abús, estudis de susceptibilitat a l’abús de noves substàncies i estudis de metabolisme de fàrmacs. A més, el grup de recerca gestiona la Unitat de Recerca Clínica de l’IMIM, on es realitzen els estudis clínics; i disposa d’infraestructura de laboratori analític per anàlisis i estudi de biomarcadors d’eficàcia. 

 

El grup té el reconeixement de la Direcció General de Recerca de la Generalitat i es un grup consolidat (registre2017 SGR 138:)Grup de Recerca Clínica en Farmacologia, i Desenvolupament de Biomarcadors i Nous Fàrmacs. A més es tracta d’un centre acreditat com a desenvolupador de tecnologia pública TECNIO. En aquesta xarxa d’innovació només hi formen part les entitats que generen nova tecnologia i tenen la capacitat de transferir-la a las empreses, ja sigui mitjançant projectes de R+D+i o a partir de l’aplicació directa de les tecnologies desenvolupades.

 

Els investigadors del grup estan integrats en las següents xarxes i centres de recerca:  Red de Trastornos Adictivos-RTA  (ISCIII-FEDER-FIS-RTA RD06/0001/1009), i Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición-CIBERobn (CB06/03). 

 

El FINS participa activament en la docència de la farmacologia i la toxicologia en els graus de Biologia Humana i de Medicina de les universitats Pompeu Fabra (UPF) i Autònoma de Barcelona (UAB).

 

El Grupo Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes del Centre de Regulació Genòmica (CRG) dirigit per la Dr. Mara Dierssen disposa d’una llarga experiència en recerca bàsica sobre la síndrome de Down i el Síndrome del X Fràgil. El grup de M. Dierssen ha realitzat nombroses aportacions en el camp de la neurobiologia, desenvolupant nombrosos projectes de recerca  relacionats amb els trastorns del desenvolupament intel·lectual i la teràpia farmacològica que han produït resultats publicats a més de 100 articles en revistes científiques Internacionales del més alt nivell en  els darrers cinc anys.

 

Els treballs portats a terme per aquest grup han estat mereixedors dels premis a la investigació sobre el retràs mental Jaime Blanco (2001), Ramon Trias Fargas (2003, 2007), el Premi de la Jérôme Lejeune Foundation (2004) i el Premio Sisley-Lejeune (2010).

Actualment el grup està format per 14 persones, que inclouen investigadores, becaris postdoctorals, predoctorals i tècnics, que treballen en el camp de la Neurobiologia de les malalties neuropsiquiàtriques i trastorns del desenvolupament intel·lectual, cobrint així des de la recerca bàsica fins a les aplicacions terapèutiques.

 

Els principals objectius del grup són: l’estudi de les causes moleculars, bioquímiques, cel·lulars i genètiques i l’avaluació dels factors epigenètics que causen els trastorns multifactorials/poligènics i el desenvolupament de teràpies. Tenen un especial interès les malalties relacionades amb alteracions en la dosis gènica, a través de la generació i avaluació conductual de models murins. El grup ha estat molt actiu en establir col·laboracions nacionals i internacionals, com així queda  palès en el caràcter multi-institucional d’algunes de las publicacions del grup. Els investigadors formen part del CIBER de Enfermedades Raras (CIBER-ER) i de diferents xarxes europees.

Amb el recoltzament de:

Pielogosfjl Pielogosisc FRAXA Generalitatvertical Logo FMM x-fragil
Tecnio Pielogofes Pielogosfeder Piedown Pielogosmar

e-mail: cridard@imim.es :: 2012-2016© cridard.imim.es :: Avís legal i política de privacitat.